Dubai Steps

Vandaag zijn er details en foto’s vrijgegeven over ‘Dubai Steps’, een enorme trap die in Dubai gebouwd zal gaan worden. Dubai Steps wordt een enorm monument dat de uitdagingen die Dubai trotseert en de vooruitgang van de Emiraten moet symboliseren. Het wordt een enorme trap (ongeveer honderd meter hoog) die vanuit een nieuw aan te leggen plein omhoog zal reizen. In totaal moet de trap uit maar liefst 500 treden bestaan met bovenop een uitzichtplatform.

Dubai Steps gaat gebouwd worden in Deira, op een paar honderd meter van de Dubai Creek. Het komt nabij Union Square te staan. Ook is bekend gemaakt dat de enorme trap  drie doelen moet gaan dienen: sport, recreatie en ontspanning. Na iedere honderd treden moeten er rust- en evenementenzones komen. Hoe dat die ingevuld gaan worden is niet bekend.

Het nieuw aan te leggen plein, dat het startpunt zal zijn van de klim naar boven, zal in het midden een obelisk krijgen.

De bouw

Opvallend feit is dat de verwachte bouwtijd slechts één jaar zal bedragen. Daarmee is echter nog niet de vraag beantwoord wanneer Dubai Steps klaar zal zijn. Er is immers nog geen planning bekend gemaakt wanneer de bouw van Dubai Steps zal aanvangen. Wij verwachten eerlijk gezegd dat ze zo’n eyecatcher van 25 verdiepingen hoog nog voor de Dubai Expo in 2020 gereed zullen willen hebben. Als we een gok mogen doen verwachten wij dat Dubai Steps in 2018 of 2019 klaar zal zijn en open zal gaan voor het publiek.

Airconditioning?

Wat nergens vermeld wordt is of er een vorm van koelsysteem komt. De klim van vijfhonderd treden omhoog zal bij temperaturen die in de zomer gemakkelijk oplopen toto 45 tot 50 graden een enorme inspanning betekenen. Zal Dubai Steps in de zomer amper beklommen gaan worden of komt men met een ingenieus systeem om in de buitenlucht voor verkoeling te zorgen?

Gemiste kans voor Rotterdam

Toevalling moest ik afgelopen week nog aan de tijdelijke trap denken die afgelopen voorjaar in Rotterdam stond. Wat als ze daar nou eens een permanente versie van zouden bouwen. Het lijkt erop dat Dubai zich heeft laten inspireren op dit prachtige Rotterdamse project en nu een uniek monument weg gaat zetten dat heel erg lijkt op Rotterdamse concept. Hiermee steekt Dubai andere steden zoals Rotterdam de loef af, want een dergelijk project kun je maar één keer wegzetten.

de-trapGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *