Sluiten

Ramadan

Ramadan in Dubai

Ramadan is een vastenperiode binnen het islamitische geloof. Tijdens de ramadan worden moslims geacht niet te eten, drinken of roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook wordt men dan geacht zich van geslachtsgemeenschap te onthouden. Voor moslims is dit een feestmaand. Het is een periode van bezinning, waarbij men positieve eigenschappen zoals discipline, zelfbeheersing en uithoudingsvermogen in kan zetten om de ramadan succesvol te doorlopen.

Voor moslims is het ook een periode van saamhorigheid. Vaak wordt er extra gebeden waardoor de geloofsovertuiging versterkt wordt. Voor zonsopkomst wordt er nog gegeten en gedronken. Deze maaltijd noemt men shor. Na zonsondergang is de avondmaaltijd, iftar geheten.

Ramadan in Dubai

Dubai is een islamitische bestemming. Je zult daarom zonder enige twijfel merken dat het ramadan is. Vrijwel alle restaurants en bars zijn overdag gesloten, winkelcentra zijn langer open en je merkt dat het dagelijks leven overdag op een lager pitje staat. Overheidsdiensten sluiten tijdens ramadan in de middag om de ambtenaren vrij te geven. De moskeeën worden over het algemeen drukker bezocht.

Eten en drinken overdag

In Dubai is het officieel verboden om overdag te eten, te drinken of te roken in het openbaar. Als niet-islamitische toerist of inwoner kun je wel eten of drinken, maar wordt je geacht dat dan in beslotenheid te doen. In de meeste gevallen betekent dit op je hotelkamer, huis of appartement. In sommige hotels kun je ook op het terrein nog eten of drinken. Enkele drive-thru restaurants zijn geopend waar je eten en drinken kunt halen. Ook zijn de supermarkten overdag gewoon geopend.

Eten en drinken na zonsondergang

Vanaf zonsondergang openen de restaurants en andere horecagelegenheden hun deuren. Soms pas een uur of zo na zonsondergang, omdat eerst het personeel zelf eet voordat ze aan het werk gaan. In een aantal gevallen bieden restaurants een speciaal iftar (= avondmaal) menu aan, vaak in de vorm van een buffet.

Bars en clubs zijn tijdens ramadan in Dubai meestal wel open, maar vaak is de muziek minder luid. Feesten met optredens van artiesten of DJ’s zijn beperkt tijdens ramadan.

Naar Dubai reizen tijdens ramadan?

Wij ontvangen weleens de vraag of je Dubai moet vermijden tijdens de ramadan, als je zelf geen moslim bent en niet meedoet aan de ramadan. Die vraag is lastig te beantwoorden, want hoe storend vind je het dat je overdag niet volop kunt eten en drinken? Hoe belangrijk vind je het dat Dubai in zijn ‘normale doen’ is of vind je het juist bijzonder om de ramadan in Dubai mee te maken? Dit is een afweging die je alleen maar zelf kunt maken. Feit is dat je in Dubai zult merken dat het ramadan is.

Data ramadan

De ramadan is gebaseerd op de maankalender. Deze kalender heeft jaren van ongeveer 354 dagen in plaats van 365 (of 366) dagen. Hierdoor verspringt de datum op onze kalender ieder jaar met ongeveer elf dagen. De exacte startdatum en einddatum is altijd afhankelijk van de stand van de maan. Dit kan pas de avond of enkele dagen voor aanvang van ramadan met zekerheid vastgesteld worden.

De waarschijnlijke begindata voor de komende jaren zijn:

10 maart 2024
28 februari 2025
18 februari 2026
8 februari 2027
28 januari 2028
16 januari 2029
6 januari 2030
26 december 2030
15 december 2031
4 december 2032

TIP

Over de ramadan

De populaire Nederlandstalige website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over ramadan, waarbij beknopt en in duidelijke taal alles uitgelegd wordt rondom ramadan:

5 dingen die je moet weten over ramadan